[coreboot] FILO and SATA on 690/600

Wang, Qingpei Qingpei.Wang at amd.com
Sat Jan 17 09:20:28 CET 2009


Please see below.



Jason Wang

BeiJing Technology Development Center

Advanced Micro Devices (AMD)



From: coreboot-bounces at coreboot.org
[mailto:coreboot-bounces at coreboot.org] On Behalf Of Dan Lykowski
Sent: Saturday, January 17, 2009 2:59 PM
To: coreboot at coreboot.org; Peter Stuge
Subject: Re: [coreboot] FILO and SATA on 690/600


I will test it when I get in to work on Monday. 

I was able to get a HDD to be detected. My SATA flash is still being

Here is my log: (Without Peters Patch)
boot eax = 0x2badb002
boot ebx = 0xf3400
boot arg = 0xf3400
Current location: 0x100000-0x49e117
Relocating to 0x37c61000-0x37fff117... ok
00:13.0 4387:1002.0 OHCI controller
00:13.1 4388:1002.1 OHCI controller
00:13.2 4389:1002.2 OHCI controller
00:13.3 438a:1002.3 OHCI controller
00:13.4 438b:1002.4 OHCI controller
00:13.5 4386:1002.5 EHCI controller
Not supported.
ERROR: No such CMOS option (boot_devices)
Press <Enter> for default menu.lst (hda1:/boot/filo/menu.lst), or <Esc>
for prompt...
menu: hda1:/boot/filo/menu.lst

dev=hda1, path=/boot/filo/default
Scanning for: SATA
found PCI IDE controller 1002:4380
primary channel: native PCI mode
cmd_base=0x3020 ctrl_base=0x3060
init_controller: drive 0
Waiting for ide0 to become ready for reset... ok
Resetting ide0... ok
Testing for hda
ProbIDE: status=0x58, err=0x0
Testing for hda
ProbIDE: status=0x51, err=0x4
MASTER CHECK: master no  /* slave */ -- drive is 0
NO MASTER -- check slave!
Testing for hda
ProbLBA mode, sectors=156301488
Init device params... ok
hda: LBA 80GB: WDC WD800JD-22JNA0
Partition 1 start 64260 length 16787925
Unknown filesystem type.

[Jason, Wang] if seems that filo can not detect the the filesystem type.

Did hda1 is an ext2 or ext3 filesystem

Change the filo config.h MENULST_FILE to the correct path of your linux
boot path. And try again

dev=hda1, path=/boot/filo/menu.lst
already open
Could not open menu.lst file 'hda1:/boot/filo/menu.lst'. 
Entering command line.
[Jason, Wang] please make sure that the /boot/filo/menu.lst exist
Dan Lykowski

--- On Sat, 1/17/09, Peter Stuge <peter at stuge.se> wrote:

From: Peter Stuge <peter at stuge.se>
Subject: Re: [coreboot] FILO and SATA on 690/600
To: coreboot at coreboot.org
Date: Saturday, January 17, 2009, 1:09 AM

-----Inline Attachment Follows-----

Dan Lykowski wrote:
> Has anyone been able to boot a SATA drive using FILO on a 690/600
> platform?
> I keep getting IDE timeouts on detection.

I would be interested in debug output from filo-0.5, e.g. r52, with
http://stuge.se/filo.r52.ide_ext2_pio4_debug6.patch applied and both
DEBUG_PCI = 1 and DEBUG_IDE = 1 in Config. Please also set
USE_GRUB = 0 to make the interface easier to work with.


coreboot mailing list: coreboot at coreboot.org


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.coreboot.org/pipermail/coreboot/attachments/20090117/45195e54/attachment.html>

More information about the coreboot mailing list