[coreboot] Only UDMA/33 PATA on m57sli, UDMA/66 with factory BIOS

Harald Gutmann harald.gutmann at gmx.net
Tue Jul 7 20:16:27 CEST 2009

On Tuesday 07 July 2009 19:30:03 Peter Stuge wrote:
> Harald Gutmann wrote:
> > >     * hda: UDMA/33 compared to UDMA/66 with prop. BIOS
> >
> > My suggestion would be to open up a new ML-thread according to this
> > problem.
> Good idea.
Thanks for doing so!

> > It should be "easy" to fix, and I think that it has nothing to do
> > with the DMA modes itself, but with the "88pin-wire-cable-bit"
> Yep.
> > (but I don't know if it's for real a bit which needs to be set).
> Usually there is.
Okay, fine. But then I'd really be interested how the proprietary bios does 
know if it needs to set it or not. Or, how do we find out if there is an 88 
wire IDE cable used instead of a 44(?) wired cable?

Ideas? Assumptions?

> > I also tried to investigate that problem, but ran out of time the
> > evening I started. (check kernel ide-drivers amd7xxx.c (or similar)
> > to find out what's going on there).
> I hope the bit we want isn't hidden in a chipset doc which we can't
> find. :\
I think that we'll find it. :)

> //Peter

-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: signature.asc
Type: application/pgp-signature
Size: 197 bytes
Desc: This is a digitally signed message part.
URL: <http://www.coreboot.org/pipermail/coreboot/attachments/20090707/a312633e/attachment.sig>

More information about the coreboot mailing list