Difference between revisions of "Board:asus/a8v-e deluxe"

From coreboot
Jump to navigation Jump to search
(Various updates.)
 
(10 intermediate revisions by 2 users not shown)
Line 1: Line 1:
This page describes how to use coreboot on the '''[http://www.asus.com.tw/products.aspx?modelmenu=2&model=376&l1=3&l2=15&l3=143&l4=0 ASUS A8V-E Deluxe]''' mainboard. It is maintained by [[User:Uwe|Uwe Hermann]].
This page describes how to use coreboot on the '''[http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=hQBPIJWEZnnGAZEh ASUS A8V-E Deluxe]''' mainboard. It is maintained by [[User:Uwe|Uwe Hermann]].
 
[[Image:Asus a8v e deluxe.jpg|thumb|right|The ASUS A8V-E Deluxe.]]
[[Image:Asus a8v e deluxe2.jpg|thumb|right|The ASUS A8V-E Deluxe.]]
[[Image:Asus a8v e deluxe bios socket.jpg|thumb|right|The BIOS socket.]]


== Status ==
== Status ==
Line 21: Line 25:
|RAM_SODIMM_status = N/A
|RAM_SODIMM_status = N/A
|RAM_DDR_status = OK
|RAM_DDR_status = OK
|RAM_DDR_comments = Tested: one 256 MB DIMM in slot DIMM_B1 (see manual).
|RAM_DDR_comments = Tested: One 256 MB DIMM in slot DIMM_B1 (see manual).
|RAM_DDR2_status = N/A
|RAM_DDR2_status = N/A
|RAM_DDR3_status = N/A
|RAM_DDR3_status = N/A
Line 28: Line 32:


|IDE_status = WIP
|IDE_status = WIP
|IDE_comments = Doesn't seem to work, yet.
|IDE_comments = Tested: Mounting an IDE disk in Linux. Booting from IDE is untested.
|IDE_CF_status = WIP
|IDE_CF_comments = Doesn't seem to work, yet.
|IDE_25_status = N/A
|IDE_25_status = N/A
|CDROM_DVD_status = Untested
|SATA_status = WIP
|SATA_status = OK
|SATA_comments = Tested: SATA port 1 (hda in [[FILO]]). SATA port 2 doesn't seem to work, yet.
|SATA_comments = Tested: SATA port 1 (hda in [[FILO]]). SATA port 2 doesn't seem to work, yet.
|USB_status = OK
|USB_status = OK
Line 45: Line 46:
|Onboard_CF_status = N/A
|Onboard_CF_status = N/A
|Onboard_PCMCIA_status = N/A
|Onboard_PCMCIA_status = N/A
|Onboard_SCSI_status = N/A


|ISA_cards_status = N/A
|ISA_cards_status = N/A
|AMR_cards_status = N/A
|AMR_cards_status = N/A
|Mini_PCI_cards_status = N/A
|PCIX_cards_status = N/A
|AGP_cards_status = N/A
|AGP_cards_status = N/A
|PCI_cards_status = OK
|PCI_cards_status = OK
|PCI_cards_comments = Tested: PCI VGA card in all 3 PCI slots.
|PCI_cards_comments = Tested: PCI VGA card in all 3 PCI slots.
|PCIE_x1_status = OK
|PCIE_x1_status = OK
|PCIE_x1_comments = Tested: PCI Express x1 network card in the first slot (nearer to CPU). Not sure if the other slot works ok.
|PCIE_x1_comments = Tested: PCI Express x1 network card in the first slot (nearer to CPU). Not sure if the other slot works OK.
|PCIE_x2_status = N/A
|PCIE_x2_status = N/A
|PCIE_x4_status = N/A
|PCIE_x4_status = N/A
Line 71: Line 75:
|Game_port_status = OK
|Game_port_status = OK
|Game_port_comments = Works fine after '''modprobe analog''' and '''modprobe ns558'''. Tested using '''jscalibrator'''.
|Game_port_comments = Works fine after '''modprobe analog''' and '''modprobe ns558'''. Tested using '''jscalibrator'''.
|IR_status =  
|IR_status = N/A
|Speaker_status = OK
|Speaker_status = OK
|DiskOnChip_status = N/A
|DiskOnChip_status = N/A
Line 83: Line 87:
|CPUfreq_comments = Doesn't work, yet.
|CPUfreq_comments = Doesn't work, yet.
|Powersave_status = N/A
|Powersave_status = N/A
|ACPI_status = WIP
|ACPI_status = Untested
|ACPI_comments = Exact status unknown/untested. Originally implemented for ASUS A8V-E SE, might need some changes. Reboot and poweroff do work ok, though.
|ACPI_comments = Exact status unknown/untested. Originally implemented for ASUS A8V-E SE, might need some changes. Reboot and poweroff do work ok, though.
|Reboot_status = OK
|Reboot_status = OK
Line 139: Line 143:
             +-18.2  Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller [1022:1102]
             +-18.2  Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller [1022:1102]
             \-18.3  Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control [1022:1103]
             \-18.3  Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control [1022:1103]
== Building coreboot ==
Currently there is no special target for the ASUS A8V-E Deluxe in coreboot. Instead, we use the ASUS A8V-E SE target.
You have to apply the following patch to svn so the board boots (at least when using a Sempron CPU which doesn't seem to support an LDT frequency of 1000MHz):
<pre>
Index: src/mainboard/asus/a8v-e_se/cache_as_ram_auto.c
===================================================================
--- src/mainboard/asus/a8v-e_se/cache_as_ram_auto.c    (revision 3127)
+++ src/mainboard/asus/a8v-e_se/cache_as_ram_auto.c    (working copy)
@@ -308,7 +308,7 @@
        needs_reset |= optimize_link_incoherent_ht(sysinfo);
        /* Fixme it assumes that 1000MHz LDT is selected. */
-      needs_reset |= k8t890_early_setup_car(16, 0x6);
+      needs_reset |= k8t890_early_setup_car(16, 0x5);
        if (needs_reset) {
                print_debug("ht reset -\r\n");
</pre>
Then, place your payload (usually [[FILO]]) into '''/tmp/filo.elf''' and build coreboot as usual:
$ cd target
$ ./buildtarget asus/a8v-e_se && cd asus/a8v-e_se/asus_a8v-e_se && make
The resulting '''coreboot.rom''' (512 KB) can now be flashed on a ROM chip.


== Booting coreboot ==
== Booting coreboot ==
Line 178: Line 153:
== Comparing boot time ==
== Comparing boot time ==


TODO.
This is an ad-hoc test with pretty much no attempts at optimizing boot-times.
 
* BIOS: I disabled the boot logo, SATA RAID blob execution (i.e. I set "IDE mode" in the BIOS menu), floppy detection/usage in order to kill the most obvious delays.
* coreboot: Stock svn as of r3198, but with console logging level '''increased to 9''' (i.e. slower bootup is to be expected).
 
Both the proprietary BIOS and coreboot do execute the VGA BIOS ROM from the PCI-E x16 graphics card. I'm booting from a SATA drive, using FILO in coreboot and pointing it at the '''menu.lst''' on the SATA drive, and GRUB when booting with the proprietary BIOS. The OS is a standard Debian unstable installation with 2.6.24 Linux kernel.


{| border="0" style="font-size: smaller"
{| border="0" style="font-size: smaller"
Line 184: Line 164:
! align="left" | BIOS
! align="left" | BIOS
! align="left" | Power up &mdash; OS loader
! align="left" | Power up &mdash; OS loader
! align="left" | OS loader &mdash; Linux
! align="left" | Linux &mdash; shell
! align="left" | Linux &mdash; shell
! align="left" | Summary
! align="left" | Summary
Line 190: Line 169:
|- bgcolor="#eeeeee"
|- bgcolor="#eeeeee"
| Vendor BIOS (boot from SATA disk)
| Vendor BIOS (boot from SATA disk)
| ?
| 24s
| ?
| 24s
| ?
| 48s
| ?


|- bgcolor="#eeeeee"
|- bgcolor="#eeeeee"
| coreboot (boot from SATA disk)
| coreboot (boot from SATA disk)
| ?
| 9s
| ?
| 24s 
| ?
| 33s
| ?
 
|}
 
 
== SMBus header ==
{| border="0" style="font-size: smaller"
|- bgcolor="#6699ff"
! align="left" | Pin
! align="left" | Signal
 
|- bgcolor="#eeeeee"
| 1
| NC
 
|- bgcolor="#eeeeee"
| 2
| SMB_CLK
 
|- bgcolor="#eeeeee"
| 3
| Pin missing
 
|- bgcolor="#eeeeee"
| 4
| GND
 
|- bgcolor="#eeeeee"
| 5
| SMB_DATA
 
|- bgcolor="#eeeeee"
| 6
| 3V


|}
|}


{{GPL}}
{{PD-self}}

Latest revision as of 02:05, 9 May 2017

This page describes how to use coreboot on the ASUS A8V-E Deluxe mainboard. It is maintained by Uwe Hermann.

The ASUS A8V-E Deluxe.
The ASUS A8V-E Deluxe.
The BIOS socket.

Status

Device/functionality Status Comments
CPU
CPU works OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK I'm using: CPU model AMD Sempron(tm) Processor 3200+
L1 cache enabled OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK CPU: L1 I Cache: 64K (64 bytes/line), D cache 64K (64 bytes/line)
L2 cache enabled OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK CPU: L2 Cache: 256K (64 bytes/line)
L3 cache enabled OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Multiple CPU support OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Multi-core support OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Untested I don't have a multicore CPU to test with.
Hardware virtualization OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Untested
RAM
EDO OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
SDRAM OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
SO-DIMM OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
DDR OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK Tested: One 256 MB DIMM in slot DIMM_B1 (see manual).
DDR2 OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
DDR3 OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Dual channel support OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Untested
ECC support OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Untested
On-board Hardware
On-board IDE 3.5" OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | WIP Tested: Mounting an IDE disk in Linux. Booting from IDE is untested.
On-board IDE 2.5" OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
On-board SATA OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | WIP Tested: SATA port 1 (hda in FILO). SATA port 2 doesn't seem to work, yet.
On-board SCSI OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
On-board USB OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK Tested: USB keyboard on all 8 USB ports.
On-board VGA OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
On-board Ethernet OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
On-board Audio OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
On-board Modem OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
On-board FireWire OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Untested
On-board Smartcard reader OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
On-board CompactFlash OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
On-board PCMCIA OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
On-board Wifi OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
On-board Bluetooth OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
On-board SD card reader OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Add-on slots/cards
ISA add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Audio/Modem-Riser (AMR/CNR) cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
PCI add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK Tested: PCI VGA card in all 3 PCI slots.
Mini-PCI add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Mini-PCI-Express add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
PCI-X add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
AGP graphics cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
PCI Express x1 add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK Tested: PCI Express x1 network card in the first slot (nearer to CPU). Not sure if the other slot works OK.
PCI Express x2 add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
PCI Express x4 add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
PCI Express x8 add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
PCI Express x16 add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK Tested: PCI Express x16 VGA card. Works using the ati X11 driver.
PCI Express x32 add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
HTX add-on cards OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Legacy / Super I/O
Floppy OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | WIP Doesn't seem to work, yet. Might be a Super I/O problem.
Serial port 1 (COM1) OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
Serial port 2 (COM2) OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Parallel port OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK Tested: Parallel-port JTAG adapter using openocd, works fine after modprobe ppdev.
PS/2 keyboard OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
PS/2 mouse OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
Game port OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK Works fine after modprobe analog and modprobe ns558. Tested using jscalibrator.
Infrared OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
PC speaker OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
DiskOnChip OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Input
Trackpoint OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Touchpad OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Fn Hotkeys OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Fingerprint Reader OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Laptop
Docking VGA OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Docking LAN OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Docking USB OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Docking Audio OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Docking Displayport OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Thinklight OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Webcam OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Miscellaneous
Sensors / fan control OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK The k8temp module loads fine, the sensors tool outputs the CPU temperature correctly. The w83627ehf module (for various temperatures and fan speeds) works fine. Also, the eeprom and i2c-viapro / i2c-dev modules load fine.
Hardware watchdog OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Untested The VT8237R seems to have a watchdog timer, but it's untested.
SMBus OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
CAN bus OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
CPU frequency scaling OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | WIP Doesn't work, yet.
Other powersaving features OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
ACPI OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Untested Exact status unknown/untested. Originally implemented for ASUS A8V-E SE, might need some changes. Reboot and poweroff do work ok, though.
Reboot OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
Poweroff OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK
Suspend OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
Nonstandard LEDs OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK There's a power-on LED on the board PCB, it lights up when the board is powered up.
High precision event timers (HPET) OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK The dmesg output has ACPI: HPET id: 0x102282a0 base: 0xfed00000, and hpet0: at MMIO 0xfed00000, IRQs 2, 8, 0, and hpet0: 3 32-bit timers, 14318180 Hz. Powertop reports a very good value of 9 wake-ups-from-idle per second, which indicates that HPET support might work ok.
Random number generator (RNG) OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | N/A
Wake on modem ring OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Untested
Wake on LAN OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Untested
Wake on keyboard OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Untested
Wake on mouse OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Untested
TPM OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | Unknown
Flashrom OK=lime | TODO=red | No=red | WIP=orange | Untested=yellow | N/A=lightgray | yellow }}" | OK Works fine with coreboot and with the proprietary BIOS. The board/chipset/flashrom can decode 1MB chips fine.

Hardware

  • AMD K8
  • VIA K8T890
  • VIA VT8237R
  • Winbond W83627EHF

lspci -tvnn

-[0000:00]-+-00.0  VIA Technologies, Inc. K8T890 Host Bridge [1106:0238]
           +-00.1  VIA Technologies, Inc. K8T890 Host Bridge [1106:1238]
           +-00.2  VIA Technologies, Inc. K8T890 Host Bridge [1106:2238]
           +-00.3  VIA Technologies, Inc. K8T890 Host Bridge [1106:3238]
           +-00.4  VIA Technologies, Inc. K8T890 Host Bridge [1106:4238]
           +-00.5  VIA Technologies, Inc. K8T890 I/O APIC Interrupt Controller [1106:5238]
           +-00.7  VIA Technologies, Inc. K8T890 Host Bridge [1106:7238]
           +-01.0-[0000:01]--
           +-02.0-[0000:02]--
           +-03.0-[0000:03]--
           +-03.1-[0000:04]--
           +-03.2-[0000:05]----00.0  Marvell Technology Group Ltd. 88E8053 PCI-E Gigabit Ethernet Controller [11ab:4362]
           +-03.3-[0000:06]--
           +-07.0 Marvell Technology Group Ltd. 88W8310 and 88W8000G [Libertas] 802.11g client chipset [11ab:1fa7]
           +-08.0 Texas Instruments TSB43AB22/A IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link) [104c:8023]
           +-0f.0  VIA Technologies, Inc. VIA VT6420 SATA RAID Controller [1106:3149]
           +-0f.1  VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE [1106:0571]
           +-10.0  VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller [1106:3038]
           +-10.1  VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller [1106:3038]
           +-10.2  VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller [1106:3038]
           +-10.3  VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller [1106:3038]
           +-10.4  VIA Technologies, Inc. USB 2.0 [1106:3104]
           +-11.0  VIA Technologies, Inc. VT8237 ISA bridge [KT600/K8T800/K8T890 South] [1106:3227]
           +-11.5  VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller [1106:3059]
           +-11.6  VIA Technologies, Inc. AC'97 Modem Controller [1106:3068]
           +-18.0  Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration [1022:1100]
           +-18.1  Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map [1022:1101]
           +-18.2  Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller [1022:1102]
           \-18.3  Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control [1022:1103]

Booting coreboot

  • Booting from SATA port 1 works using FILO and this config (I have my root filesystem on /dev/sda2 as viewed from Linux):
 kernel=hda2:/vmlinuz initrd=/initrd.img root=/dev/sda2 console=tty0 console=ttyS0,115200
  • Booting from SATA port 2 doesn't yet work, I'll investigate.
  • Booting from IDE doesn't yet work, I'll investigate.

Comparing boot time

This is an ad-hoc test with pretty much no attempts at optimizing boot-times.

  • BIOS: I disabled the boot logo, SATA RAID blob execution (i.e. I set "IDE mode" in the BIOS menu), floppy detection/usage in order to kill the most obvious delays.
  • coreboot: Stock svn as of r3198, but with console logging level increased to 9 (i.e. slower bootup is to be expected).

Both the proprietary BIOS and coreboot do execute the VGA BIOS ROM from the PCI-E x16 graphics card. I'm booting from a SATA drive, using FILO in coreboot and pointing it at the menu.lst on the SATA drive, and GRUB when booting with the proprietary BIOS. The OS is a standard Debian unstable installation with 2.6.24 Linux kernel.

BIOS Power up — OS loader Linux — shell Summary
Vendor BIOS (boot from SATA disk) 24s 24s 48s
coreboot (boot from SATA disk) 9s 24s 33s


SMBus header

Pin Signal
1 NC
2 SMB_CLK
3 Pin missing
4 GND
5 SMB_DATA
6 3V
Public domain I, the copyright holder of this work, hereby release it into the public domain. This applies worldwide.

In case this is not legally possible:
I grant anyone the right to use this work for any purpose, without any conditions, unless such conditions are required by law.